Jdi na obsah Jdi na menu
 


Popis snowboardu

22. 10. 2008

Popis snowboardu

Snowboardy lze rozdělit do tří základních skupin:

Univerzální snowboardy (allroundboardy)
Slalomové snowboardy (slalomboardy, alpinboardy, raceboardy)
Frestylové snowboardy (freestyleboardy, freeridingboardy)

Univerzální snowboardy (allroundboardy)

Jde o snowboardy určené pro začátečníky, v omezené míře i pro pokročilé. Lze je použít podle montáže tvrdého nebo freestylového vázání pro základy alpské jízdy a freestyle. 
Vlastnosti: širší, měkké až středně tvrdé prkno, střední vykrojení, malý průhyb a menší až střední zakřivení patky a střední až větší zakřivení špičky.

Slalomové snowboardy (slalomboardy, alpinboardy, raceboardy)

Jejich použití je vhodné pro alpskou jízdu-řezané a smýkané oblouky na sjezdovce, a pro slalomové disciplíny.
Vlastnosti: silné vykrojení, středně tvrdé až tvrdé prkno, úyké, větší průhyb, velice malé nebo žádné zakřivení krátké patky, malé zakřivení špičky, případně asymetrický způsob stavby. 

Frestylové snowboardy (freestyleboardy, freeridingboardy)

Podle využití je lze dále rozdělit na freestyleboardy a freeridingboardy. Freestyleboardy se používají pro triky na U-rampě, skoky a jiné triky. Freeridingboardy jsou určeny pro jízdu ve volném terénu. Speciální snowboardy pro U-rampu se nazývají halfpipeboardy. Řadíme mezi ně také snowboardy speciálně zkonstruované pro jízdu ve velmi hlubokém sněhu.
Vlastnosti: menší vykrojení, velké zakřivení špičky a patky, měkké s malým průhybem.

Délka snowboardu se řídí podle následujících aspektů: výšky jezdce, váhy jezdce, pohlaví, způsobu využití vyspělosti jezdce, antropomotorických předpokladů. Nejdůležitější kritéria z výše jmenovaných jsou výška jezdce a způsob využití. Jestliže váha jezdce je v běžném poměru k tělesné výšce, tak jí není třeba při výběruvhodné délky brát v úvahu. Pakliže je jezdec vzhledem ke své výšce těžší, přísluší mu o něco delší snowboard a naopak. U žen jsou délky snowboardů celkově o něco kratší. Při výběru vhodné délky snowboardu hraje roli i vyspělost jezdce. Tabulky počítají s běžnými antropomotorickými předpokladypro danou výšku u konkrétního pohlaví a s běžnými výškami jezdců vzhledem k jejich věku bez vědších odchylek od normálu, to znamená, že dospělý člověk s nižší tělesnou výškou může zvládnout i delší prkno,než uvádí tabulky. V tabulkách není mezi výškou jezdce a délkou snowboardu přímá úměra, protože zde hrají roli mnohé další antropomotorické a s nimi související biomechanické aspekty. Výjimečné fyzické předpoklady pro tento sport mohou zapříčinit, že taková délka snowboardu není pro jezdce vhodná. To však ukáže až samostatná praxe.

Poznámka: Při výběru slalomových prken pro jednotlivé disciplíny je třeba vzít v úvahu i vykrojení a efektivní délku hrany. U freestyleru je velmi složité vymezit jeho délku, protože spektrum činností freestylera je velice rozmanité a vhodná délka je velmi individuální. Hodnoty v příslušném sloupci tabulky jsou tedy spíše informativní. Efektivní délka hrana je ta část hrany, která se v průběhu oblouku zařezává do sněhu. Vykrojení je poměr šířky špičky a patky k šířce středu snowboardu. Velikost vykrojení ovlivňuje poloměr řezaných oblouků. Čím je vykrojení větší,tím je menší poloměr oblouků. Průhyb je vertikální zakřivení snowboardu mezi špičkou a patkou. Jeho velikost se dá určit podle nezatíženého snowboardu položeného na rovnou podložku. Větší průhyb zlepšuje jízdní vlastnosti v řezaných obloucích, které jsou však podmíněny dobrou technikou jízdy. Pro začátečníka je z tudíž z tohoto důvodu nevhodný. Pevnost: jedná se o celkovou pevnost prkna. Stejně tak jako u průhybu je celková tuhost lepší pro carvingovou jízdu, ale vyžaduje dobrou technickou úroveň jezdce.

Části snowboardu

Špička (nose) je zbývající přední část snowboardu od úrovně konce efektivní hrany. Lze ji charakterizovat podle jejího zakřivení, délky a s tím související výšky. Zvláštním druhem je špička asymetrická, která je u většiny asymetrických slalomových snowboardů a posouvá backsidovou hranu dozadu.
Patkou (tail) rozumíme zbývající zadní část snowboardu od konce efektivní hrany. Popisujeme ji podle její délky, zakřivení a výšky. U slalomboardů je jak výška, tak délka patky téměř nulová, protože se tyto prkna prakticky nevyužívají na jízdu patkou vpřed. V některých případech je patka asymetrická (podobně jako špička), u halfpipeboardů je patka se špičkou téměř stejná, vzhledem k časté jízdě patkou vpřed. Vedle toho existuje patka typu swallowtail, která má tvar vlaštovčího ocasu. Užívá se výhradně pro jízdu ve vysokém sněhu a je ji možné vidět zejména u starších typů.

Stavba snowboardu

Výroba kvalitních snowboardů je velmi náročnou záležitostí, která vyžaduje řadu zkušeností a dlouhodobý výzkum. Ten si mohou dovolit pouze finančně silní výrobci. Nejlevnější alternativou je pěnový způsob stavby, vedle kterého existuje i tzv. kombinovaný způsob. Zde je lepené dřevěné jádro obklopeno pěnou. Dražší alternativou je konstrukce s dřevěným jádrem. Dále se používají jádra i z různých dalších materiálů.
Mezi jednotlivé součásti prkna patří: vrchní vrstva - většinou ABS-fólie, laminátová vrstva, GFK nebo ALU-plech a jádro z různých materiálů, antivibrační prvek, skluznice a ocelové hrany. Tyto konstrukční materiály jsou uspořádány nebo nahrazeny podle výrobce a typu snowboardu. Náročným postupem je stavba asymetrického snowboardu, který se prosadil zejména ve slalomových disciplínách (slalom, paralení slalom). U slalomboardů nelze říci, zda jsou lepší symetrické či asymetrické, záleží na stylu jízdy. Početně však převažuje symetrický způsob stavby. Asymetrická konstrukce má vyrovnat rozdílný střed působení síly jezdce na hranu backsidovou (působí paty) a frontsidovou (působí špičky), což je důsledkem větších úhlů vázání u slalomových snowboardů. U symetrických prken jsou většinou ještě větší úhly než u asymetrických, a tím jezdec nepůsobí na hranu tlakem přímo na paty nebo na špičky, ale spíše vnějším a vnitřním chodidlem. Levnějším typem konstrukce je snowboard se symetrickou špičkou. V tom případě je backsidová hrana delší než frontsidová a to je velkou nevýhodou. Tento problém řeší dražší způsob provedení posunutím backsidové hrany dozadu pomocí asymetrické špičky. Rozdílný střed působení na stranu frontside a backside je tak vyrovnán. Jezdec stojí patami a špičkami téměř uprostřed efektivní hrany. Nelze říci, žeby o celkovém vlivu kvality výzbroje na jízdu rozhodoval výhradně snowboard. Dobré vázání a boty jsou neméně důležité. Případná nespolehlivost upnutí boty ve vázání může přivodit nepříjemné zranění. Negativní důsledky má také přílišná flexibilnost vázání. Začátečník rozdíly v kvalitě nepocítí tak, jako vyspělý závodník.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dík

(dejv, 19. 11. 2010 16:20)

jezdim na tom už dlouo ale nikdy jsem nevěděl popis.