Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie snowboardingu

22. 10. 2008

Je možná neuvěřitelné, jak vzniklo prkno, neboli snowboard. Jeho historie se datuje od roku 1965, kdy jistý pan Sherman Poppen vyrobil pro své děti prkno zvané "snufer" tak, že spojil dvě lyže.
A právě tento snurfer zaujal J. Burtona, který v tomto "prkně" uviděl velkou příležitost, a proto v zimě 1977-78 založil vlastní firmu, která se zaměřovala na výrobu snowboardů včetně vázání. K dalším významným osobnostem snowboardingu patří také Tom Sims spolu a Chuckem Barfootem.

Přelomový je začátek 90. let, kdy vzniká Mezinárodní snowboardová asociace (International Snowboard Association - ISA), která se zaměřuje na spolupráci národních asociací a také propaguje snowboarding ve světě. Na prvopočátku této asociace bylo členem pět zemí a 120 závodníků. Dalším mezníkem na začátku 90. letech byl také vznik Pro Snowboards Association (PSA) - čili asociace profesionálních závodníků.

Krátce na to, za 4 roky, byl již snowboarding poprvé zařazen na Zimní olympijské hry, které se konaly v Norsku v Lillehammeru. Zde měl snowboarding svou premiéru a byl zde představen jako ukázkový sport. Vlna zájmu o snowboard se zde velmi zvedla a propagace se zdařila. V návaznosti na ZOH byl Mezinárodní lyžařskou federací (the Federation International de Ski - FIS) vytvořen vlastní Světový pohár jezdců, kde si také pomocí svého vlivu u Mezinárodního olympijského výboru zajistila výhradní právo rozhodovat o nominaci závodníku pro zimní olympijské hry. O rok později, v roce 1995, byl snowboarding uznán jako oficiální disciplína, čehož mohli být diváci svědky již na ZOH v Naganu (Japonsko).

Ovšem postup FIS, která nekompromisně vyřadila tradiční ISF z kvalifikace ZOH, se nelíbil velké části světových snowboardistů. V důsledku toho se většina světové elity bojkotovala ZOH svou neúčastí. To mělo za následek zánik ISF v roce 2002. Po zániku této federace nastupuje World Snowboard Federation - WSF. Od té doby sdružuje více než 31 národních federací s celkem 62.000 členy a více než 12.000 jezdci. Tato federace se snaží svým jednáním s olympijským výborem ZOH zlepšit situaci tak, aby byli na olympijských hrách viděni ti nejlepší světoví závodníci na snowboardu.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář